Ukusna španska juha

Sopa de Ayo ili juha od bijelog luka je tradicionalno špansko jelo. Posebno je popularna u hladnijem dijelu godine, a najčešće se poslužuje uz stari hljeb.

Sastojci: 8 čehna bijelog luka, 65 ml maslinova ulja, 2 čajne kašičice dimljene paprike u prahu, 2 jaja, 2 kašike bijelog vina, 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca, so po želji.

Priprema:

1. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na laganoj temperaturi pa na njemu prepirjajte očišćeni bijeli luk koji ste narezali na deblje kriške. Pirjajte bijeli luk oko tri minute dok ne dobije lijepu zlaćanu boju. Pripazite da ne izgori jer će pokvariti okus cijelog jela.

2. Dodajte dimljenu papriku i so i dobro promiješajte. Dodajte vino i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute.

3. Podlijte sve zajedno s temeljcem. Kada juha zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.

4. U maloj zdjelici razmutite jaja i postepeno ubacite u juhu. Jaja kuhajte u juhi oko dvije minute. Poslužite juhu toplu s kriškom starog hljeba.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top