Pikantni zalogaj od mesa i bijelog luka

Sastojci za 6 porcija: 250 g mljevenog mesa, 150 g krompira, 1 jaje, bijeli luk, pola glavice luka, 10 g maslaca, pola crvene paprike, pola konzerve kukuruza, pola ljute papričice, biber, so, biber crveni.

Dekoracija: 20 g maslaca, bijeli luk, 40 g parmezana, 1 kašika peršuna, 1 kašika krušnih mrvica.

Priprema:

1. Stavite mljeveno meso u zdjelu i dodajte oguljen krompir, prethodno tanko izrendan. Dodajte jaje.

2. Sitno isjeckan bijeli luk, 2-3 čehna, i sitno isjeckan luk dodajte kašiki maslaca koji se prethodno rastopio u tavi. Dinstajte do zlatno staklene boje.

3. Isijecite crvenu papriku, izvadite sjemenke i kockice dodajte luku.
Takođe izvadite sjemenke iz ljute papričice, usitnite i ubacite u tavu. Iscjedite kukuruz i dodajte u ostalo povrće. Dinstajte još nekoliko minuta, te pustite da se malo ohladi.

4. Dodajte meso, dobro izmiješajte. Stavljajte meso u kalupe koje imate, najbolji su oni od muffina, manjeg oblika.

5. U drugoj zdjeli izmiješajte maslac, isjeckan bijeli luk, parmezan, sitno sjeckan peršun i mrvice. Izmiješajte dok se ne stvori malo čvršća masa koju ćete posuti preko mesnih formi. Pecite oko 30 minuta na 220 stepeni.

6. Kada se na vrhu formira hrskava korica gotovi su. Servirajte uz razne salate.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top