Sastojci: 1 kg paradajza, luk, glavica bijelog luka, kašika koncentrata paradajza, 2 šoljice povrtne supe (dobivene od kocke), nekoliko listova svježeg bosiljka, 6 tankih kriški tostiranog hljeba, mozzarella.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Prerežite paradajz na pola, a luk na kriške i rasporedite ih na pleh za pečenje koji ste prethodno nauljili. Povrće prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Zamotajte bijeli luk u foliju i stavite ga u ćošak pleha.
2. Pecite otprilike 55 minuta, dok povrće ne poprimi zlatnosmeđu boju, a bijeli luk ne omekša. Ostavite rernu da radi.
3. Bijeli luk izvadite iz folije, odvojite čehna i isitnite ih. Paradajz, luk, koncentrat paradajza i bijeli luk dodajte u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Smjesu izlijte u posudu i dodajte povrtnu supu. Kuhajte nekoliko minuta dok se sve ne poveže. Dodajte nasjeckani bosiljak i sklonite s vatre.
5. Na poprženi tost složite kriške mozzarelle i stavite u rernu da se sir otopi. Supu poslužite u zdjelice i u svaku umočite hljeb s mozzarellom. Na vrh sipajte nasjeckani bosiljak i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)