Irfan Čengić: Poljoprivreda je na koljenima, gdje je nestalo 15 miliona KM?

Zastupnik u u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić posjetio je farmu PD Butmir u Sarajevu gdje je odrzan sastanak sa Snježanom Ljubunčić, direktoricom poljoprivrednog dobra koje je jedan od najvećih proizvođača mlijeka u BiH.

Tema razgovora su bili problemi koje poljoprivredna proizvodnja ima i njihovim novim projektima, te su razgovarali i o zastupničkom pitanju i inicijativama koje je uputio Vladi FBiH u vezi sa podrškom poljoprivrednoj proizvodnji u 2022.godini

“Danas sam uputio zastupničko pitanje u kojem od ministra tražim da mi dostavi detaljne informacije zašto nije realizovano 15 miliona KM koje su bile osigurane i namijenjene za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji na 280. sjednici Vlade FBiH održanoj 9. septembra 2021. U ovakvom vremenu teških uslova za poljoprivredu, oteti 15 miliona od poljoprivrednika je nedopustivo. To je direktno ugrožavanje egzistencije hiljadama ljudi koji su vezani za poljoprivrednu proizvodnju”, istakao je Čengić prilikom posjete.

On naglašava da trenutno ne postoji strategija poljoprivrede, o čemu je ranije tražio zvanične odgovore zajedno sa kolegicom Sanelom Klarić. Smatra pogrešnim što su stotine miliona KM podijelile bez zakonski važeće strategije.

Naime strategiju u skladu sa članom 5. Zakona o poljoprivredi usvaja Parlament Federacije Bosne i Hercegovine za period od najviše pet godina. Strategija je istekla 2019., Parlament nije usvojio novu, a Vlada nezakonitim zaključcima produžava isteklu strategiju iako čak ni Parlament nema ovlasti za to.

Ističe da je apsurd da se u 2022. godini radi tek nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021.-2027. godina, a već tri godine nemamo strategiju, već se radi izvan zakonskog okvira.

“Aposolutno podržavam amandman na budžet FBiH za 2022. godinu da se sredstva za poticaje povećaju na 150 miliona KM sa sada planiranih 101 miliona KM, dok je u 2021. godini bio 87 miliona. Dakle, pohvalno je povećanje prihoda ali ono mora biti još značajnije. Iza ovog amandmana stoje udruženja poljoprivrednika i Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Tražiti ću pojedinačno izjašnjavanje o ovom amandmanu kako bi se vidjelo kako su zastupnici glasali”, dodaje Čengić.

Medutim, naglašava da ima nešto važnije od povećanja budžeta, a to je njegova blagovremena implementacija prije proljetne sjetve, jer “ako to ne učinimo efekat će biti smanjenje proizvodnje ili poskupljenje proizvoda, što dalje implicira još veću inflaciju”.

Pored zastupničkog pitanja Vladi FBiH je uputio inicijative sa prijedlozima hitnih mjera. Smata da važno da se što prije isplate poticaji u martu za IV kvartal 2021. i I kvartal 2022. Ova sredstva su neophodna radi stvaranja mogućnosti nabavke đubriva, zastitnih sredstava i sjemenskog materijala a bez kreditnog zaduzivanja poljoprivrednika.

Osim povećanja budžeta za poljoprivredu, postavlja se veoma važno pitanje kako će biti izvršena proljetna sjetva. U ovim okolnostima upitno je kako će poljoprivredni proizvođači finansirati sjetvu koja će ih koštati dva do tri puta više u odnosu na prethodnu godinu. Iz razgovora sa nekoliko ozbiljnih poljoprivrednih proizvođača i današnje posjete PD Butmir Čengić je dobio informacije će se sjetva obaviti u manjem obimu ili se neće obaviti nikako.

“Zbog toga očekujem donošenje hitnih interventnih mjera koje će za cilj imati osiguranje sredstava za nabavku i amortizaciju rasta cijena đubriva, sjemena i hemijskih sredstava i to kroz isplatu dijela poticaja za 2022 kao i sufinansiranje po hektaru obradivog zemljišta. Treba sagledati sve zakonske mogućnosti da se ove mjere sprovedu i sredstva isplate prije početka sjetve uzevši u obzir da nije usvojen budžet, program za poljoprivredu i strategija razvoja poljoprivrede”, rekao je.

Smatra da ukoliko ne pomognemo i obezbijedimo sredstva za proljetnu sjetvu, povećanje budžeta za poljoprivredu neće dati očekivani rezultat jer će doći do pada animalne i biljne proizvodnje. Poziva Ministarstvo da ranije donose svoje programe i planove kako bi na vrijeme sredstva bila operativna poljoprivrednim proizvođačima.

scroll to top