Pored toga što je izuzetno zdrav, bijeli luk je jedan od omiljenih začina jer svakom jelu daje poseban ukus. Ipak, često se desi da zbog nepravilnog odlaganja proklija. Postavlja se pitanje da li je proklijali luk za bacanje, ili se još smije upotrijebiti.
Kakvo je njegovo dejtvo u takvom stanju, odnosno da li ga treba jesti objasnila je nutricionistkinja Rašanda Kobins.
“Najprije, kao i sa svom drugom hranom, pomirišite ga. Ako i dalje miriše normalno, vjerovatno je ok da ga pojedete”, kaže Rašanda Kobins.
Jedno istraživanje u “Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije” pokazalo je da je bijeli luk koji je najmanje 5 dana klijao imao više antioksidanata od običnog.
Nije strano da mnogima kod proklijalog lika smeta ukus pošto je gorak, zbog čega se preporučuje da ga koristite u pripremanju namirnica gdje ne treba da ostane svjež.
Ako je mekši nego što bi trebalo da bude i ako je promijenio boju, tada bijeli luk treba baciti.