Sastojci: 350 g mrkve, 120 g oraha, 5 jaja, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 250 g mljevenih badema, 220 g smeđeg šećera, 1 kašičica cimeta, 1/4 kašičice muškatnog oraščića u prahu, 1 kašičica đumbira.
Za kremu: 250 g krem sira, 50 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 1/2 limete.
Priprema:
1. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Mrkvu samljeti u blenderu, a potom orahe.
2. Razbiti jaja i dodati smeđi šećer pa mutiti sve dok se ne dobije pjena. U drugoj posudi pomiješati bademe sa praškom za pecivo, sodom, cimetom, muškatnim oraščićem i đumbirom pa sipati u posudu sa šećerom i jajima. U ovu smjesu dodati mrkvu i orahe.
3. Tijesto staviti u podmazan pleh i peći 15-25 minuta. Kad je gotovo, ostaviti da se ohladi.
4. Za kremu, pomiješati sir i maslac dok se ne dobije pjena, dodati šećer u prahu, sok od limete i koru.
5. Isjeći tortu horizontalno. Premazati donju koru polovinom kreme, a zatim stavite drugu polovinu torte na vrh. Raspodijeliti preostalu kremu na torti.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)