Sastojci: 250 g makarona, 500 g mljevene junetine, 80 g feta sira, 3 bjelanceta, 2-3 kašike maslinovog ulja, 0,5 dl maslinovog ulja, glavica crnog luka, mrkva, kašika peršunovog lista, 2,5 dl soka od paradajza, so, biber, origano.
Za bešamel sos: 1 dl ulja, 4 kašike brašna, 7 dl mlijeka, so, muškatni oraščić, 3 žumanceta, 80 g kačkavalja.
Priprema:
1. Kuhane i ocijeđene makarone pomiješati sa razdobljenim feta sirom, snijegom od bjelanaca i maslinovim uljem.
2. U šerpi zagrijati maslinovo ulje i propržiti sitno sjeckan crni luk. Dodati mljeveno meso, isjeckanu mrkvu i sitno sjeckan peršunov list, sok od paradajza i začine. Prodinstati pa ravnomerno preliti preko tjestenine i sira.
3. U drugoj šerpi na zagrijanom ulju kratko propržiti brašno pa uz stalno miješanje kuhati desetak munuta na laganoj vatri. Zatim skloniti šerpu s vatre i u sos umiješati razmućena žumanca. Pripremljen bešamel sos preliti preko mljevenog mesa, posuti rendanim kačkavaljem i u rerni zagrijanoj na 220 stepeni peći 25 minuta.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)