Sastojci: oko 600 g krompira, 1 jaje, 2 kašike brašna, 1 kašičica praška za pecivo, so, biber, 1 kašika sjeckanog vlasca. Za umak: 5 kašika vajkrema, 3 kašike grčkog jogurta, 1/2 kašike sjeckanog kopra I još: oko 50 g dimljenog lososa, 1 limun.
Priprema:
1. U zdjelici pomiješajte vajkrem, grčki jogurt i kopar. Poklopite i ostavite u frižider do služenja.
2. Krompir ogulite pa stavite u šerpu, nalijte vodu i sipajte pola kašičice soli. Kuhajte dok ne bude skoro kuhan. To ćete provjeriti tako što ćete u krompir zabosti nož, ako ulazi ali sa malim otporom, gotov je. Sklonite sa vatre, ocijedite od vode i ostavite da se krompir ohladi.
3. Kada se krompir ohladi, narendajte ga na krupno u dublju posudu. Dodajte jaje, so i biber po ukusu, vlasac, brašno i prašak za pecivo. Promiješajte dobro pa oblikujte ćuftice debljine oko 1 cm. Ako se masa lijepi za ruke, blago ih pokvasite hladnom vodom. Poredajte na tacnu obloženu folijom, pa ostavite oko 15 minuta u frižideru.
4. Ćufte pržite na ulju, na srednje jakoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju sa obje strane. Vadite ih na kuhinjski ubrus.
5. Poslužite tople uz umak, šnite dimljenog lososa i kriške limuna.