Hrskavci: Okrugli pomfrit – Tater tots

Naribani krompir pomiješan s brašnom i začinima te potom ispržen u vrućem ulju prvi put se pojavio u trgovinama prije više od 50 godina, kad su njegovi tvorci iz kompanija Ore-Ida tražili rješenje za ostatke krompira. U početku su Tater tots bili jeftini, pa ih Amerikanci nisu htjeli kupovati.

Bojali su se da se radi o nekvalitetnom proizvodu. Nakon što je cijena porasla, povećala se i želja za tim okruglastim hrskavcima, koji se jedu kao prilog burgerima, obilno posipaju sirom i poslužuju umjesto grickalica ili dodaju u jela od mljevenog mesa. Jedan od američkih specijaliteta je složenac od mljevenog mesa i prženih krompirovih okruglica.

Sastojci za tater tots: 1 kg krompira, 1 kašika brašna, 1 kašičica bijelog luka u granulama, četvrtina kašičice origana, 1 četvrtina kašičice čilija, so, biber, ulje za prženje.

Priprema: 

1. Krompir stavite u hladnu vodu i kuhajte oko 7 minuta pa ocijedite i ostavite da se hladi.
2. Naribajte krompir pa ga dobro procijedite u čistoj kuhinjskoj krpi.
3. Prebacite krompir u veliku zdjelu i dodajte ostale sastojke (osim ulja).
4. Oblikujte loptice i pržite po 5-6 u tavi dok ne postanu hrskavi, oko 3-4 minute.
5. Izvadite na upijajući papir pa poslužite sa sirom, umakom od rajčice ili majonezom.

scroll to top