Sastojci: 1,3 kg krompira, 1 kašika usitnjenog svježeg timijana, so, svježe mljeveni, crni biber, 5 kašika neslanog maslaca otopiti, 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
1. Krompir kuhati u većoj količini posoljene vode. Kad prokuha, smanjiti vatru i kuhati polupokriveno 20 do 25 minuta dok krompiri malo omekšaju, ali da ne budu potpuno kuhani.
2. Pomoću šuplje kašike krompire prebaciti u cjediljku, isprati hladnom vodom i osušiti. Zatim ih staviti na tanjir i potpuno ohladiti, pa ostaviti da odstoje bar osam sati.
3. Krompire oguliti i krupno naribati u veću zdjelu. Dodati timijan, 1,5 kašičicu soli i 3/4 kašičice bibera, pošpricati sa dvije kašike otopljenog maslaca, pa dobro izmiješati smjesu.
4. Rernu zagrijati na 190 stepeni, a rešetku postaviti u sredinu.
5. U vatrostalnoj tavi zagrijati ulje i kašiku maslaca, pa dodati smjesu od krompira. Zagrijavati na srednjoj vatri i pomoću špatule čvrsto utisnuti u dno tave tako da vrh bude ravan. Zatim smanjiti vatru i pokriveno kuhati dok rubovi ne posmeđe, oko pet minuta. Skloniti pokopac, pa nepokriveno peći još 10 minuta.
6. Premazati vrh preostalom količinom maslaca, pa premjestiti tavu u rernu i peći tri do sedam minuta. Izvaditi tavu iz rerne i odvojiti rub pite od tave, a zatim je izvrnuti na veći tanjir i rezati na kriške.