Sastojci: 6 većih krompira, maslinovo ulje, kim, so, 150 g svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja, vlasac, biber, 2 čehna bijelog lukašnja, kašika maslaca, manja tikvica, 3 mini paradajza.
Priprema:
1. Krompir operite, očistite ljusku kuhinjskom četkom i zarežite ga u križ. Premažite krompir maslinovim uljem, pospite kimom i začinskom solju. Omotajte svaki krompir u aluminijsku foliju i posložite na lim.
2. Zagrijte rernu na 220 stepeni i pecite krompir oko 35 minuta, dok unutrašnjost ne bude mekana.
3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Ogulite i nasjeckajte tikvicu. Ocijedite i prepržite na otopljenome maslacu pet minuta pa dodajte protisnuti bijeli luk. Dinstajte kratko dok sva tekućina ne ispari. Maknnite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
4. Umiješajte svježi sir i vrhnje. Začinite solju, biberom i vlascem. Izmiješajte i nadjev umetnite u sredinu pečenoga krompira. Dodajte u svaki krišku paradajza.