Kivi je supervoće, tako tvrde neki nutricionisti i to zato što ima minimalan broj kalorija, a maksimalne ljekovite učinke na organizam i zato je ovo voće idealna jesenja užina.
Za kivi se kaže i da je “voće vječne mladosti i zdravlja” jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih tvari koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam, piše Ljepota i zdravlje.
U 100 grama kivija ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 miligrama A vitamina, a sadrži i znatne količine vitamina iz grupe B. Osim toga ima i dosta kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i drugih minerala.
Neki nutricionisti smatraju kivi “supervoćem” jer posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam.
Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.
Takođe, kivi snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma.
Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno djeluje i na sistem za varenje jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.
Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.
Preporučuje se konzumirati kivi svakodnevno, ali ne više od dva komada jer u protivnom kivi može da izazove alergiju.