Zobeni hljeb

Sastojci:

125 g glatkog pšeničnog brašna

187 g raženog brašna

187 g zobenog brašna

1 velika kašika soli

7 g instant suhog kvasca

1 velika kašika šećera

1 velika kašika maslinovog ulja

250 ml mlake vode

Priprema

U plastičnu posudu stavite pšenično, raženo i zobeno brašno i sol. Suhe sastojke sve zajedno dobro izmiješajte.

U drugu posudu ulijte vodu, šećer i instant suhi kvasac. Smjesu dobro promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

U izmiješane suhe sastojke dodajte pripremljene tekuće sastojke. Postepeno ulijevajte tekuće sastojke i umijesite tijesto tako da se ne stvore grudice.

Na stol ili kuhinjsku ploču stavite malo brašna i rukama ga ravnomjerno rasporedite. Pripremljeno tijesto stavite na brašnom posutu radnu površinu i mijesite ga rukama sve dok ne dobijete glatko kompaktno tijesto.

Nakon što ste ga umijesili, tijesto stavite u plastičnu posudu i prekrijte s pamučnom krpom te ostavite da se diže na toplom mjestu 2 – 3 sata.

Nakon što je tijesto odstajalo oblikujte ga i stavite u kalup za pečenje ili na pleh koji ste prethodno namazali s maslinovim uljem.

Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite hljeb 40 – 50 minuta. Ako vam hljeb nije pečen ili želite tamniju koru pecite ga još 5 – 10 minuta.

Pečeni hljeb izvadite iz pećnice i prekrijte ga s pamučnom krpom te ostavite ga da se ohladi. Nakon toga ga možete konzumirati.

scroll to top