Znate li zašto je dobro jesti klementine?

Sezona je klementina, voća koje mnogi vole, ali nisu ni svjesni koje sve blagodati dobivaju s tim ukusnim plodom. Klementine su mješavina između narandže i mandarina, a postale su posebno popularne u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Osim što su vrlo slatke i ukusne, iznimno su i dobre za zdravlje. Evo popisa njihovih blagodati.

Vitamin C
Klementine su bogat izvor vitamina C koji, kako je dokazano, sprečava infekcije respiratornog sistema te pojavu prehlade pa čak i gripe. Posebno se preporučuje konzumiranje ovog finog voća svima koji su pojačano izloženi stresu.

Zdravi zubi
Klementine su izvor kalija, a to znači da sprečavaju nastanak upalnih procesa u usnoj šupljini, posebno zubi. Također, klementine sprečavaju ispadanje zubi. Stoga, ako želite lijep osmijeh, počastite se ovim voćem.

Zdrava jetra
Klementine sadržavaju kolin, vitamin B koji pomaže u zdravom funkcioniranju jetre. Nezdrava hrana i alkohol te mnogi drugi štetni čimbenici svakodnevno narušava zdravlje jetre stoga je nužno preventivno djelovati, a klementine u tome mogu pomoći.

Dobro raspoloženje
Folna kiselina je dio porodice vitamina B, a nalazi se u klementinama. Istraživanja pokazuju kako je folna kiselina iznimno važna za normalno funkcioniranje mozga. Kao što je poznato, stres pogubno djeluje i na mozak, a da to spriječite, jedite klementine jer ćete biti mirniji i manje depresivni.

Antioksidativna svojstva
Klementine su i vrlo moćan antioksidans. Ulje koje se nalazi u kori klementine, ali i drugih agruma ima snažna antioksidativna i analgetska svojstva. Kora možda nije najfinija za jesti, ali možete je iskoristiti (ako znate da nije špricana pesticidima) u, primjerice, kašastim sokovima ili ‘smoothies’.

scroll to top