Kako da napravite sušeni paradajz u maslinovom ulju

Sušeni paradajz u maslinovom ulju osvaja sve svojim punim, mediteranskim ukusom. Spoj bijelog luka, paradajza i začina je prava rapsodija ukusa za vaša nepca.

Sušeni paradajz obogaćuje svako jelo, a nije ga teško napraviti i dobar je početak za pripremu zimnice.

Sastojci:

2,5 kg paradajza

4 čehna bijelog luka

so

biber

origano

maslinovo ulje

Priprema:

Prvo pripremite pleh obložen pek papirom, zatim operite paradajz i isijecite ga na kriške. Kašikom vadite dio paradajza gdje se nalaze sjemenke kako bi bio što manje vlažan.

Kriške paradajza poredajte u pleh. Navedene začine po ukusu pomiješajte, pa pospite preko paradajza. U zagrijanu rernu stavite paradajz i ostavite ga da se suši na 100 stepeni oko pet-šest sati.

Kada je gotov, paradajz ostavite da se ohladi. U čiste i suhe tegle redajte paradajz. Važno je da ga ne pritiskate prilikom stavljanja u teglu.

Dodajte malo bijelog luka i začina. U tegle nalijte maslinovo ulje tako da cijeli paradajz bude potopljen. Dobro zatvorite tegle i čuvajte ih u frižideru.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top