Kod pripreme tjestenine veoma je važno da se kuha na pravoj temperaturi. Tako je jedno od najvažnijih pravila da voda mora prokuhati jer bez mjehurića ne možemo dobiti ukusnu pastu ili špagete.
Voda mora da provri
Razlog tome leži u skrobu koji tjestenina otpušta u prvih nekoliko minuta kuhanja. Voda mora da proključa kako se tjestenina ne bi slijepila. Da bi tjestenina imala mjesta da kretanje, potreban je veliki lonac za kuhanje.
Dodavanje ulja u vodu – da ili ne?
Kad je riječ o tome treba li dodati ulje u vodu ili ne, mišljenja kuhara se razlikuju. Kuharica Lidia Bastianič kaže da ulje sprječava tjesteninu da upije sos, a Gordon Remzi tvrdi da se na ulju tjestenina neće zalijepiti.
So u vodi je neophodna
Dodavanje soli u vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu omogućava bolji ukus jelu.
Osim toga, slana voda od kuhanja tjestenine je odličan dodatak sosu zahvaljujući skrobu koji će ga dodatno zgusnuti.