Bijeli luk ili češnjak je jedna od namirnica koju redovno koristimo u prehrani, a poznato je da upravo bijeli luk ima niz zdravstvenih blagodati. Neizostavan je dio mediteranske prehrane, gdje se kao začin koristi u pripremi gotovo svih jela.
U našoj tradicionalnoj medicini bijelom luku se pripisuju mnoga ljekovita svojstva zbog kojih se sve više gaji i koristi na različite načine. Jedni ga hvale i redovno upotrebljavaju kao hranu, a drugi mu nisu naklonjeni i izbjegavaju ga, jer ne mogu da se pomire s njegovim neugodnim, prodornim i dugotrajnim mirisom.
Međutim, kad se ukaže povoljna prilika, rijetko će koji protivnik, uz dobro jelo, odbaciti mladi bijeli luk kao salatu ili svježe oguljeno čehno kao začin. I najveći gurmani znaju povremeno za krajnje jednostavan ručak od tvrdog hljeba, premazanog maslinovim uljem i bogato posutim zdrobljenim bijelim lukom, koji predstavlja pravu gozbu.