Zbog povećanja cijena u svijetu moglo bi doći do poskupljenja pilećeg mesa i jaja u BiH

Potpredsjednik Udruženja peradara Bosne i Hercegovine Edin Jabandžić u razgovoru za Klix.ba je kazao da bi u narednom periodu moglo doći do poskupljenja piletine i jaja, ali i drugih proizvoda zbog povećanja cijena i na svjetskom tržištu.

Proces peradarstva od “njive do trpeze” već skoro godinu dana opterećeno je poskupljenjima proizvoda koje proizvođači u peradarskoj industriji koriste za tov pilića. Dok sve poskupljuje država je cijene fiksirala te se one nisu mijenjale od 5. marta prošle godine.

U razgovoru za Klix.ba Jabandžić kaže da je strah ljudi za povećanom potrošnjom rezultirao u konačnici poskupljenjem, a dodatni problem predstavlja što žitarice s područja Balkana u velikim količinama sada kupuju svjetske sile kao što su Kina i Njemačka.

“Kooperanti u Republici Srpskoj su se prepali i zbog poskupljenja struje što će sigurno uz sve nabrojano, dovesti do poskupljenja jaja i piletine, ali i svih drugih proizvoda u BiH. Rezultat ćemo vidjeti u konačnici jer ne možemo procijeniti koliko će to poskupljenje biti. Nisam siguran da će povećanje plaća i uslova za zaposlene moći nadomjestiti poskupljenja. Osim piletine i jaja, poskupit će i drugi proizvodi”, kazao je Jabandžić.

(Teglica.ba / Klix.ba)

scroll to top