Najstariji bh. prerađivač mlijeka godišnje preradi 20 miliona litara mlijeka

Uprava Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom dr. sc. Semirom Fejzićem posjetila je sarajevsku mljekaru Milkos koja je najstariji bh. prerađivač mlijeka. Osnovana je 1953. godine, a tada je izgrađena donacijom UNICEF-a i bila je predviđena kao pomoć djeci Sarajeva u poslijeratnim danima izgradnje zemlje.

”2004. godine mljekara je privatizovana i od tada do danas uloženo je oko 30 miliona maraka. Trenutno otkupljujemo mlijeko od oko hiljadu kooperanata. Tržište zemalja gdje izvozimo su tržište zemalja CEFTA-e, kao i arapskih zemalja, ali najvažnije nam je tržište BiH i regiona. Milkos ima širok asortiman proizvoda i planiramo niz novih proizvoda u portfolio, a radimo na novim projektima i nadamo se da ćemo veoma brzo imati nove proizvode u narednoj godini”, rekao je ovom prilikom Adin Fakić, direktor mljekare Milkos.

Milkos prerađuje oko 20 miliona litara mlijeka tokom godine, od čega najveći broj otpada na fermente i sireve. U prosjeku ova mljekara dnevno proizvede oko 70.000 litara mlijeka.

”Mlijeko se otkupljuje 100 posto u BiH i svaki litar je otkupljen u BiH. Najviše otkupljujemo sa naše farme Spreča, a ostatak mlijeka otkupljujemo sa Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog kantona ali i Sarajevsko-romanijske regije”, naglasio je direktor mljekare Milkos.

Tokom svih godina rada i rasta Milkosu je bila neophodna podrška, a pomoć u obliku kreditnih sredstava potražili su kod Razvojne banke Federacije BiH, gdje su prepoznali kredite po povoljnim uslovima. Ta saradnja traje već desetak godina.

”Ta saradnja od pozicije banka-klijent prerasla je u partnerski odnos. Naša dugogodišnja saradnja počela je upravo kreditiranjem pogona za proizvodnju feta sira, sirnih i mliječnih namaza. Mi smo kasnije nastavili investicije u poljoprivredi i prehrambenoj i procesnoj industriji, a Razvojna banka pratila je te procese. U 2020. godini pronašli su način da skupa s nama napravi program i proizvode koji su nam omogućili da iz svega izvučemo maksimum”, kazao je Fakić.

”Ovo može biti i apel za naše građane da kupuju domaće proizvode. Ono što je vrlo važno jeste da je prehrambena industrija generator razvoja poljoprivredne industrije, a sam taj prehrambeni i poljoprivredni sektor moraju imati čvrstu saradnju sa svim učesnicima, ne samo sa Bankom, nego i sa svim nivoima vlasti”, istakla je prilokom posjete dr. sc. Mersiha Slipičević, v.d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima Razvojne banke Federacije BiH.

Plasiranjem kvalitetnih proizvoda Milkos godinama gradi povjerenje potrošača i razvijaju njihov osjećaj za vrijednost.

scroll to top