Da li znate koji vitamin je najzastupljeniji i u čemu ga ima najviše

Ilustracija

Od 13 esencijalnih vitamina potrebnih našem tijelu, vitamini B čine njih osam.

Zašto su toliko važni? Vitamini B igraju bitnu ulogu u metabolizmu, kao iu formiranju ćelija i DNK, uključujući formiranje crvenih krvnih zrnaca.

“Vaši nivoi energije, funkcija mozga, imunološka funkcija, vid, varenje, nervna funkcija, proizvodnja hormona, mišićni tonus i kardiovaskularno zdravlje zahtijevaju vitamin B”, ističe Amandip Kalsi dijetetičar u Kaliforniji.

Naše tijelo ne može dugo da skladišti vitamine B, tako da treba redovno da ih dopunjujemo kroz ishranu. Dobro je jer hrana sa vitaminom B često sadrži više od jednog vitamina B. Na primjer, nekoliko namirnica sa vitaminom B6, kao što su losos, piletina i smeđa riža, takođe su dobri izvori drugih vitamina B. Ako nemate probleme s varenjem ili restriktivnu ishranu, vjerovatno ćete moći da dobijete dovoljno vitamina B tako što ćete jesti raznovrsnu hranu svake nedjelje.

Jedini slučajevi kada bi dijetetičar ili ljekar mogao da bude zabrinut zbog određenih nivoa vitamina B bio bi ako ne jedete životinjske proteine ili ako planirate da zatrudnite. Ljudi koji ne jedu meso obično moraju da traže opcije obogaćene hrane, kao što su žitarice ili tofu, da bi postigli vitamin B12 ili će uzimati suplemente, piše The List.

Vitamina B najviše ima u lososu, grašku, tofu, govedini, avokadu, špinatu, jajima, smeđoj riži, piletini, sočivu i pečurkama.

scroll to top