Donosimo vam 7 razloga zašto bismo narandže trebali jesti češće.
Snižavaju holesterol
Visoka koncentracija hesperidina u unutarnjoj kori narandže smatra se korisnom
za snižavanje lošeg holesterola.
Pomažu uravnotežiti krvni pritisak
Prema posljednjim istraživanjima, utvrđeno je kako magnezij, koji se u velikim
količinama nalazi unutar narandži, ima sposobnost smanjiti visoki krvni
pritisak. Ipak, za pritisak se više preporučuje iscijediti sok od narandže nego
pojesti koru.
Liječe artritis
Flavonoidi u narandži imaju antiupalna svojstva, pa ovo voće pomaže i pri
liječenju artritisa. Istraživanja su pokazala da samo jedna čaša narandžinog
soka dnevno ima sposobnost smanjivanja rizika od bolesti povezanih s upalom, a
ponajviše reumatoidnog artritisa.
Štite želudac
Narandže su bogat izvor prehrambenih vlakana koja štite želudac i potiču
probavu. Neke su studije pokazale da sprječavaju nastanak čira na želucu.
Jačaju imunitet
Visok postotak vitamina C u narandži pomaže u jačanju imuniteta, što je važno u
hladnijim dijelovima godine kada smo podložni prehladama i gripama.
Sprječava nastanak bubrežnih kamenaca
Konzumiranje svježe iscijeđenog soka redovno može znatno smanjiti rizik od
razvoja bubrežnih kamenaca. Iako se svi svježi sokovi smatraju dobrima za sprječavanje
kamenaca, onaj od narandže je među najučinkovitijima, pokazala su razna
istraživanja.
Čuvaju kožu zdravom
Antioksidacijska svojstva narandže kožu štite od djelovanja slobodnih radikala.
Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svakoga dana.