Zašto treba češće jesti narandže?

Donosimo vam 7 razloga zašto bismo narandže trebali jesti češće.

Snižavaju holesterol
Visoka koncentracija hesperidina u unutarnjoj kori narandže smatra se korisnom za snižavanje lošeg holesterola.

Pomažu uravnotežiti krvni pritisak
Prema posljednjim istraživanjima, utvrđeno je kako magnezij, koji se u velikim količinama nalazi unutar narandži, ima sposobnost smanjiti visoki krvni pritisak. Ipak, za pritisak se više preporučuje iscijediti sok od narandže nego pojesti koru.

Liječe artritis
Flavonoidi u narandži imaju antiupalna svojstva, pa ovo voće pomaže i pri liječenju artritisa. Istraživanja su pokazala da samo jedna čaša narandžinog soka dnevno ima sposobnost smanjivanja rizika od bolesti povezanih s upalom, a ponajviše reumatoidnog artritisa.

Štite želudac
Narandže su bogat izvor prehrambenih vlakana koja štite želudac i potiču probavu. Neke su studije pokazale da sprječavaju nastanak čira na želucu.

Jačaju imunitet
Visok postotak vitamina C u narandži pomaže u jačanju imuniteta, što je važno u hladnijim dijelovima godine kada smo podložni prehladama i gripama.

Sprječava nastanak bubrežnih kamenaca
Konzumiranje svježe iscijeđenog soka redovno može znatno smanjiti rizik od razvoja bubrežnih kamenaca. Iako se svi svježi sokovi smatraju dobrima za sprječavanje kamenaca, onaj od narandže je među najučinkovitijima, pokazala su razna istraživanja.

Čuvaju kožu zdravom
Antioksidacijska svojstva narandže kožu štite od djelovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svakoga dana.

scroll to top