Vrijednost uvoza mesa u BiH 25 puta veća od izvoza

Ilustracija

Za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno skoro 198 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio osam miliona maraka.

Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je od januara do kraja augusta na domaće tržište stiglo 40,34 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inostrana tržišta plasirano svega 2,53 miliona kilograma mesa.

Iz toga proizilazi da na svaki izvezeni kilogram, uvezemo 16 kilograma mesa.

U istom periodu prošle godine u BiH je uvezeno 37,84 miliona kilograma mesa, dok je izvezeno 6,71 milion kilograma mesa i jestivih klaoničkih proizvoda.

Podaci UIO pokazuju da je u ovoj godini na domaće trpeze iz inostranstva mahom stizala govedina iz Italije, Holandije i Poljske, te svinjetina iz Danske, Holandije i Mađarske. Piletina i ostalo meso peradi uglavnom se uvozilo iz regiona, odnosno Srbije i Hrvatske.

Kada je riječ o plasmanu mesa proizvedenog na domaćim farmama, prednjači meso peradi koje je uglavnom plasirano u Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju. Za razliku od pilećeg i mesa ostale peradi, najmanje je izvezeno ovčijeg mesa i govedine i to u Ujedinjene Arapske Emirate, dok izvoza svinjskog mesa nije ni bilo.

(glassrpske.com)

scroll to top