Otvorena sajamska manifestacija ‘Hercegovački plodovi mediterana’

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović otvorio je u petak u Stocu dvanaesto izdanje sajamske manifestacije Hercegovački plodovi Mediterana.

“Ne tako davno s ove govornice predvidio sam kako će ova manifestacija prerasti u međunarodnu i to se uistinu i dogodilo, a uvjeren sam u to kako će broj zemalja učesnika iz godine u godinu rasti”, kazao je tom prigodom Jović.

Ono što se u zadnje vrijeme potencira, dodao je ministar, je potreba brendiranja i zaštite autohtono-domaćih proizvoda.

“Na taj način svijetu ćemo još više približiti bogatstvo proizvoda i plodove rada naših vrijednih ljudi. S tim u vezi, na zadnjoj sjednici Vlade usvojili smo Odluku o izradi Strategije ruralnoga razvitka za HNK koja će povezati poljoprivredu i turizam kroz brendiranje i zaštitu domaćih proizvoda”, kazao je Jović.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković kazao je kako su kroz 12 godina Hercegovački plodovi Mediterana izrasli u ozbiljnu i respektabilnu manifestaciju.

“Ovo je manifestacija kulturnog, poljoprivrednog i turističkog karaktera koju mi ne bi mogli organizirati da nemamo jaku podršku svih institucija Vlade HNK, Federacije BiH i Vijeća ministara”, istakao je Bošković.

Ovogodišnji Sajam okupio je više od 120 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije, a u fokusu su mediteranske kulture, i to šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje.

U sklopu Sajma bit će održana i konferencija o ulozi mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine.

scroll to top