Vrijedni ljudi iz “najmlađeg srebreničkog sela” stižu na sajam u Tuzli

Urisići su u ratu doživjeli sudbinu većine srebreničkih sela, opustošeni i razoreni, stanovništvo izbjeglo i protjerano. U martu 2002. godine prvi povratnici dolaze u selo, obnovljeno je 18 kuća i 16 porodica se vraća na svoja ognjišta. Neki su u međuvremnu ponovo napustili ovo mjesto, a glavni razlog za to je problem sa zaposlenjem.

Među onima koji žive u Urisićima je i Bahrija Karamehmedović, skupa sa mužem i dvoje djece.

– Urisići ili kako mi mještani kažemo “Risići”, malo je selo u brdima na 35 kilometara od Srebrenice, dva kilometra udaljeno od rijeke Drine, hidroakumulacije Perućac i granice sa Srbijom. Imam dvoje djece. Starija kćerka ide u treći razred srednje škole, smjer farmacija, a mlađa je peti razred osnovne škole. Danas u selu žive uglavnom mlađi ljudi, tako da mi volimo reći da smo „najmlađe selo sa najviše djece u opštini Srebrenica, priča Bahrija za Tuzlainfo.ba.

Porodica Karamehmedović se bavi stočarstvom i poljoprivredom i na taj način obezbjeđuju sebi egzistenciju.

– Od stoke imamo krave i ovce. Od mlijeka koje dobijem od ovih životinja pravim sir, kajmak i maslo. Ovce također prodajemo za kurbane. Osim toga pravim domaće džemove i sokove od voća i šumskih plodova, a od uzgojenog povrća pravim razne salate, dodaje Bahrija.

Sve navedeno Tuzlaci će moći kupiti na Sajmu proizvoda žena sa sela koji će biti održan 16. oktobra na Trgu slobode u Tuzli, u vremenu od 09 do 14 časova.

Bahrija je članica Udruženja žena povratnica “Podrinjka” gdje učestvuje u brojnim aktivnostima. Uključena je i u različite radionice u okviru Projekta Osnaživanje žena – put ka pomirenju u BIH, kojeg realizira Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla, a podržava We Effect Europe.

(Izvor: Tuzlainfo.ba – S.P.)

scroll to top