Vogošćanska kompanija povećala proizvodnju, gradi novi pogon

Kada u slastičarni, restoranu ili pekari pojedete nešto slatko, velike su šanse da je barem jedan od sastojaka stigao iz kompanije Velvet Trade. Višnje, jabuke, kajsije, borovnice, maline i drugo voće domaćih proizvođača u ovoj vogošćanskoj kompaniji prerađuju u popularne voćne nadjeve koji se koriste za pripremanje kolača i peciva. U nastojanju da osiguraju da imaju domaći proizvod, iz ove kompanije naglašavaju kako sve sirovine koje su im potrebne, a koje se proizvode u BiH, nabavljaju od domaćih privrednika i voćara.

Osnovana 1996. u Sarajevu, ova kompanija danas upošljava oko 70 radnika, a proizvodnja se u posljednje dvije godine značajno uvećala širenjem kapaciteta i kupovinom novih mašina. Uz podršku projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, u Velvet Tradeu su nabavljene i u funkciju stavljene dvije mašine za proizvodnju voćnih nadjeva.

„Nabavkom ovih mašina smo povećali kapacitet finalnog dnevnog proizvoda. Skratili smo vrijeme pripreme za izvoz. Ostvarili smo mogućnost da nudimo više na tržištu, da tražimo veći broj izvoznika, te da širimo prodaju. I naši domaći kupci su počeli da kupuju veće količine, nije to više da se kupuje na kantu“, kažu u kompaniji koja je uz nabavku novih mašina i uvećanje proizvodnje, zaposlila i nove radnike.

Prehrambena tehnologinja Lejla Ganić pojašnjava kako se vrši kontrola proizvodnje hrane što je jedan od najvažnijih segmenata uspješnog proizvoda. U kompaniji Velvet Trade je zadužena za kontrolu kvaliteta a budući da u kompaniji radi godinama, prisjetila se kako je tekao razvoj proizvodnje.

„Naše mašine koje su kupljene 2000. godine ili kasnije, to su mašine sa slabijim grijačima, slabijom strujom, i malih kapaciteta, do 700 kg, što je nama bilo jako malo. Imamo četiri mašine i sve su postale male. Ove nove koje su kupljene su većeg kapaciteta, imaju veću jačinu i na dnevnoj bazi može u njima da se proizvede tri puta više u odnosu na ono što smo mi imali ranije“, pojašnjava Ganić.

Zbog povećane potražnje i razvoja proizvodnje, Velvet Trade radi na gradnji novih pogona, jer trenutne zahtjeve, kako kaže Avdić, ne mogu da sustignu. Najveći dio, oko 80 posto, izvoza su voćni nadjevi a najveći potrošači su u Sloveniji i Rumuniji.

„Višnje konkretno kupujemo 90 posto od domaćih proizvođača, a kad nemaju dovoljno, onda ponešto uzmemo iz Srbije naprimjer. I to je niz koji smo htjeli – ono što bh. poljoprivrednici uzgoje i uberu, mi kupujemo zaleđeno, skladištimo u našim minusnim komorama i prerađujemo“, kaže Avdić i dodaje da je od početka saradnje s projektom EU4AGRI uvećana proizvodnja i zaposleno oko 20 radnika.

„Mi na godišnjem nivou imamo otprilike 3-4 nova proizvoda, a sada smo se bazirali na neke linije za sladoled i na ove linije za voćna punjenja. Nismo širili izbor okusa, nego količinu proizvodnje. Količina se uvećala jer imamo puno veću proizvodnju i potražnju. Potražnja nam je otišla 4-5 puta više nego što je bilo prije dvije godine“, kaže Ganić i dodaje kako nastoje da isprobaju nove recepte i da slušaju šta im govore kupci.

Svjesni situacije sa obustavom sirovina globalno i u Evropi, u Velvet Tradeu naglašavaju kako je više nego ikada važna saradnja sa domaćim poljoprivrednicima. Iako u sektoru postoje brojni problemi i izazovi s kojima se poljoprivredni proizvođači i prerađivači svakodnevno suočavaju, Avdić ističe kako je za kompaniju u kojoj radi izuzetno koristan bio projekat EU4AGRI, i preporučuje i drugima da se prijave.

„Poljoprivrednici treba da se ohrabre da iskoriste ovaj projekat jer ovo je jedan od načina kako oni mogu da poboljšaju svoju proizvodnju“, kaže Avdić. „Prvi put smo se prijavili na jedan takav projekat i kao što je i nama, vjerujem da je i poljoprivrednicima šok kada vide zahtjevnu aplikaciju, ali nije ni štrasno ni teško, jer UNDP ima savršenu podršku i tu su uvijek dostupni da pogledaju, pomognu i oni učestvuju s nama u kreiranju tog projekta. A na kraju i dobijemo novac“.

Ukupna vrijednost investicije podržane kroz projekat je oko 96.813,58 KM, od čega je iznos sufinansiranja od strane Evropske unije iznosio oko 62.928,83 KM.

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 60 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 14.80 miliona KM od čega je 8.65 miliona KM finansirala EU.

U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utiče na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća. Za sva tri projekta Evropska unija izdvojila je 28 miliona eura.

(Izvor: Biznisinfo.ba)

scroll to top