Vitamin B5, jedan od osam vitamina B poznatih kao pantotenska kiselina, prirodno se nalazi u hrani, dodaje se u hranu i prodaje kao dodatak ishrani.
Preporučeni unos u ishrani (RDA) za odrasle od 19 i više godina je pet miligrama dnevno. Za trudnice i dojilje, dnevna doza se povećava na šest i sedam miligrama.
Pošto se pantotenska kiselina nalazi u svim živim ćelijama, može se naći u gotovo svim načinima ishrane baziranim na biljnim i životinjskim proizvodima. Vitamin B5 se može dobiti putem hrane bogate vitaminom B5 ili suplemenata. Pošto se može naći u malim količinama u skoro svim namirnicama, i vegani i oni koji ne praktikuju takav način ishrane imaju mnogo opcija. Konzumiranje hrane koja sadrži vitamin B5 osigurava da vitamin dobijete prirodnim putem.
Glavne prednosti
Vitamin B5 je jedan od najvažnijih vitamina za ljudski opstanak. Neke od njegovih funkcija su:
- obezbjeđuje zdravlje kože i kose
- pomaže u dobrom funkcionisanju nervnog sistema
- važan je za zdravlje jetre
- pomaže u proizvodnji seksualnih hormona i hormona povezanih sa stresom u nadbubrežnim žlijezdama
Izvor vitamina B5
Cijela zrna su bogat izvor vitamina B5, kao i povrće kao što su avokado, brokule, sočivo, grašak i soja. Pečurke, slatki krompir, kukuruz, karfiol, kelj i paradajz su primjeri povrća koje će nam obezbjediti određene količine ovog vitamina.
Vitamin B5 najviše je prisutan u biljkama i životinjama, posebno u mesu, povrću, žitaricama, mahunarkama i mlijeku.
Jedno veliko, tvrdo kuhano jaje sadrži 0,7 grama pantotenske kiseline, što odgovara dnevnom unosu od 14 grama. Slično, jedan gram govedine sadrži 0,6 miligrama pantotenske kiseline, što odgovara dnevnom unosu od 12 grama. Voće koje sadrži vitamin B5 su hurme, plantaine, guava, banane, narandže.
(Izvor: Nezavisne novine)