Sastojci: 100 g šampionjona, 400 g krompira, 100 g graška, 100 g mrkve, 100 g celera, 1-2 kašike prezle, 20 g maslaca, začin, biber, ulje za prženje. Za bešamel unak: 250 ml mlijeka. 50 g brašna, jaje, 2 kašike ribanog parmezana, muškatni oraščić, 50 g maslaca. Za paniranje: 2 jaja, 50 g brašna, 50 gprezle.
Priprema:
1. Šampionjone očistite, operite, izrežite na listiće i s malo začina prodinstajte na 20 g maslaca. Krompir skuhajte, ogulite i propasirajte.
2. Očišćenu mrkvu, celer i grašak skuhajte u malo slane vode, ocijedite i usitnite.
3. Posebno pripremite gusti bešamel: na preostali zagrijani maslac stavite brašno, promiješajte, zalijte mlijekom i kratko prokuhajte.
4. Malo ohladite pa umiješajte jaje, parmezan i muškatni oraščić.
5. Zatim dodajte pripremljene šampionjone, krompir, povrće i prezlu. Prema potrebi posolite, pobiberite i dobro izmiješajte.
6. Od dobivene smjese oblikujte popečke pa ih uvaljajte u brašno, istučena jaja i prezlu.
7. Isprižite ih u zagrijanom ulju.
8. Vegetarijanske uštipke poslužite s tartar umakom, jogurtom ili kiselim vrhnjem.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)