Uzgojem šampinjona imaju osigurano radno mjesto

Esad Delić, 25-godišnji mladić iz Zavidovića, pokrenuo je prije nekoliko godina posao koji je već sada prerastao u pravi mali biznis.

Proizvodnja šampinjona činila se u prvi trenutak jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluka da se ne ide iz vlastite države za koju je njegov otac dao život. Osim toga, uzgoj šampinjona zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo.

Vreće komposta

”Zapravo je sve počelo kao hobi, sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome”, kaže Esad.

Svoj proizvod distribuiraju, osim na gradskoj tržnici, i na vrata, u restorane, a narudžbe za sada idu lično ili online.

Dodaje da je posao oko uzgoja šampinjona odgovoran, nema praznika, vikenda, a ako je prioritet kvalitet, kao što je u njihovom slučaju, rezultat ne može izostati.

Da su Delići ozbiljni i vrijedni te da imaju namjeru da napreduju i proširuju proizvodnju, dokaz je i njihova namjera da na proljeće, pored dvije sobe za proizvodnju, opreme i treću. Najveći trošak im je 1.000 maraka za klima-uređaj.

Pravi rezultat

Ne žele rizikovati pa se nadaju da će dobiti i neki podsticaj. Registrirani su kao poljoprivredno gazdinstvo. Kada je u pitanju zarada, kažu da pravi rezultat očekuju tek kasnije, dok se posao razvije te da treba još dosta ulaganja i odricanja.

Distribucija izvan grada

”Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kilograma. Novu godinu smo započeli s prvom distribucijom izvan Zavidovića, zbog čega smo posebno zadovoljni”, ističe Esad.

(Izvor: Dnevni avaz/A. Memišević)

scroll to top