Potrebno je:
400 ml vode
20 g kvasca
1 kašičica šećera
580-600 g brašna
soli malo ulja
susam
Priprema:
U mlaku vodu izmrviti kvasac, dodati šećer pa kad kvasac zapjeni dodati malo ulja, brašno so i zamijesiti glatko tijesto. Pokriti da poraste pa ga istresti na sto koji ste malo premazali uljem, Podijeliti na 4 dijela i svaki dio uviti u loptu i ostaviti još malo da odmara.
Svaku loptu razviti tanko , premazati malo uljem i isjeći na uzane trake. Svaku traku uviti u valjak i ređati na sto.
Uvijati valjak oko prstiju kao kad motate klupko. Zadnju loptu razviti i premazati uljem i posuti susamom i kimom. Isjeći kao i prethodne i uviti odozgo preko uvijenih traka i formirati veliko klupko.
Ostaviti ga u plehu i pokriti. Premazati uljem i peći na 180 stepeni C 50 min. Pokriti vruću pogaču krpom da malo omekša. Fina dekorativna mirisna mekana pogača.
Prijatno!
(Teglica.ba / Bigportal.ba)