Namirnice koje podižu energiju

Naše je tijelo iscrpilo sve zalihe energije. Pomozimo organizmu pravilnim odabirom namirnica, uklonimo sa sebe teški zimski pokrivač i probudimo se zajedno s proljećem

Batat

Visokoenergetska namirnica s visokim postotkom škroba, a malo šećera. Jedu se zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Batat je i dobar izvor minerala i vitamina. Osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, a posebno je vrijedan zbog udjela betakarotena (200 g batata sadržava jednaku količinu betakarotena kao 5 kg brokule).

Rajčica

Sadržava likopen, najjači antioksidans iz grupe karotenoida. Zbog snažnog antioksidacijskog djelovanja pomaže odbrambenom sistemu i radu srca te ima blago antikancerogeno djelovanje. Važno je spomenuti da su zbog apsorpcije u tijelu prerađeni proizvodi od rajčice mnogo bolji izvori antioksidansa nego sirova rajčica.

Acai

Ovo visokoenergetsko bobičasto voće ima snažno antioksidacijsko djelovanje. Raste u šumama Amazone, a okus mu je poseban, nešto poput mješavine kupina i čokolade. Količina snažnog antioksidansa antocijana 15 puta je veća u odnosu na crno vino, a takav se učinak pripisuje sadržaju fitokemikalija. Acai je bogat izvor magnezija, fosfora, kalcija, željeza, bakra, a od vitamina sadržava karotenoide, vitamine grupe B i vitamin C.

Kivi

Uspoređujući ga s ostalim plodovima, sadržava daleko najveću količinu vitamina C koji pomaže imunološkom sistemu da nas štiti od prehlada, te desetak vrsta šećera i prijeko potrebne minerale. Konzumirajte ga kada je zreo. Na farmaceutskom tržištu pojavile su se i Kiwi-kapsule (želatinozne kapsule punjene praškom kivija) za one koji ne vole okus ploda, a žele uživati u njegovim dobrobitima.

scroll to top