Sastojci za šaum:
6 bjelanaca,
24 kašike šećera,
malo manje od 1 dl vode,
prstohvat soli.
Za koru:
6 žumanaca,
6 kašika šećera,
6 kašika brašna,
6 kašika mlijeka,
6 kašika ulja,
1 mala kašika praška za pecivo.
Priprema:
1. Kora: Umutite žumanca sa šećerom u pjenastu masu, dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak. U tepsiju stavite pek-papir ili foliju, pomastite, pospite brašnom i pecite 15 minuta na 200 stepeni. Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i staviti na tacnu.
2. Šaum: Stavite šećer u šerpu, dodajte vodu i stavite da se kuha. Kad prokuha, smanjite na najmanju temperaturu. Dok se voda kuha, umutite bjelanca u čvrst snijeg, dodajte so i nastavite mutiti. Lagano dodajite vreo šećer u čvrst snijeg. Mutite na najvećoj jačini oko 10 minuta.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)