Udruženje žena “Cerska” pokretačka snage svoje zajednice

Žene koje žive na selu uglavnom su u težem položaju u odnosu na žene iz gradskih sredina, kojima su bolnice, škole i ostale ustanove, kao i prevoz, ali i mogućnost pronalaska posla, mnogo pristupačniji.

Na ideju učiteljica u područnoj osnovnoj školi u Cerskoj, žene povratnice sa područja mjesne zajednice Cerska, u opštini Milići, osnovale su udruženje žena “Cerska” kako bi poboljšale život u zajednice u kojoj žive. Ka tom cilju žele da se edukuju, da budu aktivnije u duštvenom životu ali i ekonomski osnaže kroz razvoj poljoprivrede.

– Život na selu je težak. Egzistenciju možemo osigurati samo radeći najteže poslove, a u Cerskoj žene prvenstveno žive od poljoprivrede. Zbog neadekvatne putne infrastrukture, slabog vodosnabdijevanja, telefonskih linija, nedostatka prevoza i zdravstvenih usluga, život u ovom mjestu nikom nije primamljiv. Mladi odlaze iz cijele BiH. Napuštaju državu u potrazi za boljom budućnošću, ali neki zaseoci u Cerskoj ostaju pusti i bez stanovnika, kazala je učiteljica i predsjednica Udruženja Alema Talović.

Ona je navela da oni koji nemaju načina da odu, ostaju i bore se.

– Žene na selu nisu slabe. Naprotiv, one su jake, hrabre i ustrajne. Bore se sa svim ovim nedaćama, hrane i školuju djecu, dodaje Talović.

Alemino mišljenje dijeli i učiteljica Nizama Sejmenović koja je u Cersku došla zbog posla 2005. godine. Danas je udata, majka je dvoje djece, a osim rada u školi bavi se i poljoprivredom.

– Mislim da sve zajedno doprinosimo i rješavanju nekih osnovnih problema u našoj zajednici. Da nismo imale neki jasan cilj i da nismo optimisti, mi ne bi ni formirale udruženje. Mislim da smo uspjele dokazati da ovo udruženje vrijedi. Osim okupljanja žena, mi organizujemo i razne sastanke vezane za poljoprivredu, za obrazovanje, informišemo žene, podstićemo ih da idu naprijed, jednostavno da bude bolje, optimisti smo kaže Nizama za Tuzlainfo.ba.

Udruženje je podržalo oko 30-ak žena iz Cerske, Rovaša, Raševa, Skugrića i Nove Kasabe. Žene iz udruženja Cerska su proizvođači bez radnog vremena i naknade za uloženi trud. Na sajmu koji će biti održan 16. oktobra na Trgu slobode u Tuzli Ceranke će ponuditi razne sireve, domaći kajmak, suhe šljive, džemove od šljiva i jabuka, salate, ajvar i još mnogo toga, a znatiželjne Tuzlanke moći će dobiti i pokoji recept.

– Sajam će biti prilika da se promoviše žena sa sela i proizvodi rađeni po staroj recepturi. Naši proizvodi dolaze sa područja u kojem preovladava čist zrak. Sve je zasnovano na prirodnoj bazi, a kvalitet svih proizvoda iz Cerske garantuju naše žene koje su sve pripremile sa velikom ljubavlju, kazala je za Tuzlainfo.ba Alema Talović.

Članice Udruženja žena “Cerska” aktivno učestvuju i u realizaciji projekta “Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama sjeveroistočne Bosne i Herecegovine”, a koji realiziraju članice Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla.

– U Cerskoj je najvećim dijelom ruralno stanovništvo. Želimo da im pružimo podršku da se unaprijedi položaj u društvu i da se naglasi njihova važna uloga u proizvodnji hrane. Kroz organizovanje sajma u Tuzli nastojimo da pokažemo koliko su one zapravo angažovane u domaćinstvima i koliko doprinose društvenoj zajednici, ali i da naši sugrađani kupe domaći i kvalitetan proizvod – istakla je za Tuzlainfo.ba Mima Dahić iz UG “Vive Žene”.

(Izvor: Tuzlainfo.ba – S.P.)

scroll to top