U toku berba kukuruza, rod znatno manji od prošlogodišnjeg

Ilustracija

U toku je berba kukuruza, najrasprostranjenije žitarice u našoj zemlji.

U Semberiji kukuruz je obran sa više od 50 % oranica. Rod je znatno manji od prošlogodišnjeg jer su tropske temperature i suša uticale su na kvalitet i prinos, prenosi RTRS.

Na zemljištu lošijeg kvaliteta štete su do 70%, na kvalitetnom zemljištu i parcelama koje su navodnjavane, situacija je znatno bolja.

Godina nije bila pogodna za uzgoj kukuruza. Nedostatak padavina i visoke temperature od juna mjeseca pa sve do kraja vegetacije uticale su na procese oplodnje, formiranje i nalivanje zrna.

Zbog toga je rod kukuruza znatno manji u odnosu na prošlu godinu kada su ratari bilježili rekordne prinose.

”Ako saberemo neki prosjek, znači nema 3,5 tone po ha. Ako bi to preveli finansijski, onaj koji je dao svu moguću agrotehniku ne može to da pokrije. Nisam čovjek koji kuka, koji je nezadovoljan, ali sa kukuruzom ove godine je debeo minus”, kaže Boško Radić, proizvođač iz Bijeljine.

Na plodnim oranicama u pojasu uz rijeke rod je mnogo bolji. Ipak je duplo manji od prošlogodišnjeg.

”Gdje je u blizini Drine, tu je do 700 kg i dobar je iako je bila suša. Ali ima prema Bijeljini zemlje gdje je 200 – 300 kg po dulumu”, dodaje Vaso Dikić iz Amajlija.

Ukupan rod kukuruza na imanju Јovanovića iz Međaša biće za 40 vagona manji od prošlogodišnjeg.

”Očekujemo oko 90 vagona. A ranijih godina? Prošle godine smo imali 13 t po ha, znači bilo je oko 130 vagona ukupno”, pojašnjava Marko Јovanović.

Zbog sve toplijih i sušnih ljeta navodnjavanje usjeva postaje obavezna agrotehnička mjera u proizvodnji.

”Zbog toga se i grade sistemi za navodnjavanje da bi poljoprivredni proizvođači bili u mogućnosti da svoje usjeve navodnjavaju, s obzirom da imamo sve tolija i sve duža ljeta sa lošim rasporedom padavina”, naglasila je Radmila Nešković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Od 54.000 ha u Semberiji se navodnjava oko 2.000, za šta je Vlada do sada izdvojila 15 miliona maraka.

U planu je izgradnja novih sistema. Da su neophodni, potvrdila je i ova godina. Na parcelama koje su navodnjavane prinosi su dobri, na ostalim rod je znatno manji, a ima parcela gdje je kukuruz potpuno spaljen i šteta je 100 posto.

To će dovesti do nestašice hrane za stoku, a može uticati i na smanjenje stočnog fonda.

(Izvor: RTRS)

scroll to top