Sezona je drena: Znate li što je i zašto se kaže Zdrav k’o dren?

Sezona je drijena koji se polako ali sigurno vraća u svakodnevnu primjenu. To nas veseli jer je riječ o vrlo zdravim plodovima koje bi trebali konzumirati svi.
No, prije svega, znate li što je drijen?
Crveni drijen ili Cornus mas listopadni je grm ili ga možemo čak svrstati i pod nisko drvo. Najčešće raste do 8 metara visine, a na vrhu ga krasi zaobljena i gusta krošnja. Drenjine su plod drijenka.
Rane odnosno mlade drenjine svijetle su crvene boje i ne preporučuju se za jelo jer još nisu sazrele do kraja i nisu ukusne. Kada su zrele, tamnocrvene su boje i vrlo ukusne za jelo.
Duguljastog su oblika i vizualno jako privlačne. Proizvodi drenjine su najčešće suho voće, pekmez ili sok. Zanimljiva je činjenica da je drijen drvo koje može opstati odnosno doživjeti i do 200 godina!
Plod drenjina specifična je po tome što ima ljekovita svojstva. Ona odgovaraju ljudskom organizmu i daju mu potrebne vitamine, kiseline i sve ostalo što je potrebno kako bi tijelo moglo normalno i zdravo funkcionirati.
Zbog otpornosti samog drva koje može doživjeti kasnu starost i fantastičnih zdravstvenih i ljekovitih svojstva ploda – poznata je uzrečica koju često čujemo: Zdrav k’o dren.
scroll to top