U subotu u Tuzli Sajam proizvoda žena sa sela

Udruženje građana “Vive Žene“  Tuzla, u saradnji sa Mrežom žena u Podrinju koju čine slijedeće organizacije:  UŽ „Jadar“ Konjević Polje, UŽP Podrinjka, Skleani Srebrenica UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“ Burnice, Udruženje žena Cerska, Udruženje žena Podrinje Vlasenica, Udruženje Anima Djulići, Udruženje Procvat proljeća Glogova i ženska grupa iz MZ Suha obilježit će u subotu Međunarodni dan žena na selu.

Tim povodom Vive Žene, uz podršku Udruženja i  grupa iz sjeveroistočne BiH – Podrinje će organizovati 16.10.2021. Sajam proizvoda žena sa sela, Trg Slobode Tuzla, od 09:00 – 14:00, gdje će članice Udruženja i grupa predstaviti svoju kućnu i domaću radinost, a također prezentirati svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se  za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života. Pored učešća udruženja i grupa iz Opština Bratunac, Srebrenica, Zvornik,  Milići i Vlasenica na sajmu će izlagati i Udruženja iz Tuzlanskog kantona.

Prvi Međunarodni dan žena sa sela obilježen  je 15. oktobra 2008. godine. Generalna skupština UN-a u svojoj rezoluciji 62/136 od 18. decembra 2007. godine, priznaje „presudnu ulogu i doprinos žena sa sela, uključujući i domorodačke žene, u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, poboljšanje sigurnosti hrane i suzbijanje ruralnog siromaštva“ i od tada se 15. oktobar obilježava kao Dan žena na selu  u cijelom svijetu. Vive Žene u saradnji sa organizacijama i grupama iz Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine već šestu godinu obilježavaju Međunarodni dan žena na selu. Cilj nam je ovim aktivnostima skrenuti pažnju na položaj žene sa sela u BiH i njezin doprinos u razvoju BiH društva, navode iz UG ”Vive Žene”.

scroll to top