U Srebreniku radionica o perspektivama i uzgoju kornišona u BiH

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i USAID/Sweden FARMA II projekat u četvrtak 7. februara u Srebreniku organizuju radionicu o perspektivama i uzgoju kornišona u BiH. U posljednjih 7 godina ova proizvodnja postaje interesantna za veći broj domaćih poljoprivrednih proizvođača, a ona i dalje raste.

Obzirom da uzgoj kornišona nije dio tradicionalne proizvodnje u BiH i nije toliko rasprostranjena kao primjerice proizvodnja paprike ili rajčice, nužna je kontinuirana edukacija BiH poljoprivrednih  proizvođača. Korisno je upoznati proizvođače sa agrotehničkim zahtjevima koje ova kultura traži kao i sa perspektivama koje ona pruža.

”S tim u vezi odlučili smo napraviti radionicu na temu ”Uzgoj i perspektive kornišona za BiH poljoprivredu” u okviru koje bismo obradili  neke od sljedećih tema: Agrotehnički zahtjevi uzgoja kornišona; Podaci o izvozu kornišona na inozemno tržište; Prezentacija aktivnosti i dostupne podrške u USAID/Sweden FARMA II projektu”, navode organizatori.

Učešće na ovoj radionici je besplatno za registrovana pravna lica iz sektora poljoprivrede.

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

Donji Vakuf dobija jednu od najvećih plantaža lješnika u BiH

čet feb 7 , 2019
Donji Vakuf dobit će jednu od najvećih plantaža lješnika u Bosni i Hercegovini. Ideja o zasadu lješnika na području ove lokalne zajednice stara je pet godina. ”Ideja je potekla od naših prijatelja iz Italije, Fondacija SIE Onlus Alessandria. Prije nešto više od dvije godine boravili smo u  Italiji, tada smo […]