U Sarajevu se održava prvi AgriTech samit pod nazivom “Digitalna budućnost poljoprivrede”

U Sarajevu će 7. jula biti održan prvi AgriTech samit u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Digitalna budućnost poljoprivrede”.

AgriTech samit predstavlja jedinstven cjelodnevni događaj koji će govoriti o digitalnoj sadašnjosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, te o ključnim izazovima s kojima se sektor suočava u rastućoj potrebi za tehnološkim napretkom u poljoprivredi.

Samit će biti održan u multipleks kinu Cineplexx Sarajevo, u ulici Zmaja od Bosne 4.

AgriTech samit održava se u okviru projekta”EU4Business” koji finansira Evropska unija, a u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Evropska unija i ovaj put je snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru na području BiH. AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta “EU4Business” koji je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima.

Bespovratna sredstva Evropske unije iskorištena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede.

AgriTech samit će biti prikazan na tri podijuma, te će se sastojati od interaktivnih diskusija koje će biti glavni dio programa, prezentacijskih IT rješenja u sektoru poljoprivrede, te će dodatno biti predstavljena i virtualna budućnost poljoprivedog sektora.

Samit će okupiti veliki broj stručnjaka iz ove oblasti, predstavnika akademske zajednice, te praktičara iz Evropske unije i svijeta, koji će prikazati kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi danas. Oslanjajući se na primjere uspješnih regionalnih i globalnih inicijativa, AgriTech samit će pružiti platformu za učešće u diskusiji i umrežavanju koja se ne smije propustiti.

Više informacija je dostupno na web stranici eu4business.ba.

Projekat “EU4Business” pod kojim se organizuje samit je vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).

scroll to top