U RS-u godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava

Republički zavod za statistiku Republike Srpske najavio je za period od 1. do 15. decembra anketu ‘Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava’. Na teritoriji Republike Srpske anketom će biti obuhvaćeno oko 5.600 poljoprivrednih gazdinstva, od čega oko 5.100 porodičnih i 500 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

Anketiranje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavit će se na slučajno odabranom uzorku, telefonski uz pomoć angažovanih ovlaštenih anketara Zavoda.

Tom statističkom aktivnošću prikupit će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama, metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, podaci o korištenom poljoprivrednom zemljištu, ostvarenoj proizvodnji, zasijanim površinama u jesenjoj sjetvi, površini i cijeni zemljišta uzetog u zakup, kao i brojnom stanju stoke i stočarskoj proizvodnji. Prikupljeni podaci o poljoprivrednim gazdinstvima povjerljivi su i koristit će isključivo u statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske.

Republički zavod za statistiku Republike Srpske poziva poljoprivredna gazdinstva, izabrana uzorkom, da prihvate saradnju i odgovore ovlaštenim anketarima Zavoda i tako doprinesu uspjehu te ankete.

– Anketa ‘Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava’ redovno je statističko istraživanje na uzorku, koje se provodi u godišnjoj dinamici – saopćio je Republički zavod za statistiku Republike Srpske.

scroll to top