U pet godina za zadruge izdvojeno 3,5 miliona KM

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u posljednjih pet godina podržalo je zadružni sektor kroz agrarni budžet sa 3,5 miliona KM, naveo je pomoćnik ministra za stručne usluge u resornom ministarstvu Miroslav Bojić.

Bojić je povodom obilježavanja 20 godina postojanja Zadružnog saveza Srpske rekao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje maksimalnu podršku zadružnom sektoru kako bi se podigao na značajniji nivo, a da će kroz agrarni budžet za narednu godinu nastojati da još više podrže taj sektor.

”Zbog toga smo i donijeli novu Strategiju razvoja zadružnog sektora 2019- 2025. godine, gdje su definisani jasni ciljevi i pravci razvoja tog sektora kako bi se on unaprijedio”, rekao je Bojić.

On je podsjetio da je u toku donošenje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zadružnom sektoru, kojim će biti riješeno i pitanje zadružne imovine.

”Kroz projekte koje realizujemo na terenu putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, zajedno sa proizvođačima, radimo upravo na razvoju i širenju kooperantske mreže kada je u pitanju zadružni sektor u vrijednosti od 23 miliona KM, gdje pokušavamo maksimalno podržati proizvođače i udruživanje u udruženja i zadruge kako bi proizvođači imali zagarantovan otkup”, naveo je Bojić.

Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga rekao je da zadrugarstvo ima kvalitetnu podršku Vlade i resornog ministarstva Srpske u skladu sa programom, kao i da očekuje veću podršku u cilju osposobljavanja i stvaranja zadruga koje će biti konkuretne na tržištu.

On je naveo da je trenutno u registar upisano 380 zadruga, a da će se u narednom periodu pažnja posvećivati poslovno aktivnim zadrugama.

”Mi smo u partnerskim odnosima sa Vladom i resornim ministarstvom Srpske donijeli program ravoja poljoprivrede i zadrugarstva i u narednom periodu očekujemo da u skladu sa tim mjerama uspostavimo novi sistem zadrugarstva na novim osnovama, gdje ćemo potencirati proizvođačke zadruge i stvaranje dodatne vrijednosti radi proizvodnje tržišno konkurentnih proizvoda”, rekao je Kulaga.

scroll to top