U Bijeljini otvoren 19. sajam poljoprivrede, učestvuje 120 izlagača

U Bijeljini je danas otvoren 19. međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova ”Interagro”. Na sajmu učestvuje više od stotinu izlagača iz zemlje i okruženja. Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić koji je poručio da je pandemija dokazala da poljoprivreda ima perspektivu.

Popunjenost kapaciteta je stopostotna, što najbolje pokazuje značaj poljoprivrede u uslovima pandemije, istaknuto je na otvaranju.

”Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa provodi niz aktivnosti kako bismo pomogli proizvođačima, osnovna uloga je zaštita domaće proizvodnje. Zagovaramo elemente i politike kako bi primarnu proizvodnju zaštitili”, kaže Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na otvaranju Sajma rekao da semberski poljoprivredni proizvođači znaju svoj posao, a to je da proizvedu zdravu hranu.

”Ono što nam nedostaje su veći podsticaji i prevazilaženje barijera kako bi poljoprivreda lakše pronalazila tržišta, bolja organizovanost samih poljoprivrednika”, ističe Petrović

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Boris Pašalić, koji je istakao da će u narednom periodu biti nastavljena podrška poljoprivrednicima, prvenstveno kroz izgradnju sistema za navodnjavanje.

”Ono što nam je prioritet zadnjih godina je investiranje u sisteme za navodnjavanje jer će nam najveći problem u budućnosti predstavljati suša, Od 2014. do danas smo oko 45 miliona uložili u navodnjavanje, uglavnom su to sredstva vlade, krediti, sredstva lokalnih zajednica”, navodi Pašalić.

Partner ovogodišnjeg sajma je Privredna komora Vojvodine, a među 120 izlagača su se našla i brojna udruženja i zadruge.

”Za poljoprivredne zadruge je ogroman značaj zbog predstavljanja i kontakata, a što se tiče fondacije Lara, veliki je iskorak jer želimo da prikažemo gotove proizvode sa radno okupacionih terapija”, navela je Svetlana Rašević Sarić iz Ženske zadruge.

Proizvođač povrća Rade Jovičević kaže da su ovakve sajamske manifestacije dobre jer vide firme i ljude s kojima sarađaju, te produbljuju saradnju.

Sa sajma je poručeno da institucije moraju biti servis domaćim poljoprivrednim proizvođačima, jer će se u suprotnom proizvodnja ugasiti. Međunarodni poljoprivredni sajam Itneragro trajaće do subote 9. oktobra.

scroll to top