Tri najsigurnija načina za odmrzavanje mljevenog mesa

Foto: Pexels

Mljeveno meso jedna je od onih namirnica koje često imamo u zamrzivaču, ali treba imati na umu da odmrzavanje na sobnoj temperaturi može dovesti do razvoja štetnih bakterija.

Temperaturni raspon između 5 °C i 60 °C često se naziva opasnom zonom jer bakterije koje uzrokuju trovanje hranom mogu u tom rasponu brzo rasti.

Frižider je uvijek najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mljeveno meso i perad.

Ako imate 12 sati

Kada unaprijed znate da ćete pripremati mljeveno meso, najsigurnije ga je odmrznuti u zamrzivaču.

Za potpuno odmrzavanje pola kilograma mljevenog mesa u frižideru potrebno je oko 12 sati. Obavezno ga stavite na tanjir ili u zdjelu kako biste uhvatili svu tečnost koja će iscuriti dok se meso odmrzava. Ako vam se planovi promijene, odmrznuto meso će u frižideru ostati dobro između jednog i dva dana.

Ako imate jedan sat

Ako imate pola kilograma smrznutog mljevenog mesa, a ručak bi trebao biti gotov uskoro, možete ga odmrznuti u zdjeli hladne vode. Prvo provjerite je li smrznuto meso u ambalaži koja ne propušta vodu, a zatim ga uronite u zdjelu hladne vode iz slavine.

Vodu biste trebali mijenjati svakih pola sata ili joj dodati nekoliko kockica leda kako ne bi postala previše topla. Pola kilograma mljevenog mesa u posudi s hladnom vodom odmrznut će se za otprilike jedan sat, a zatim ga treba odmah početi pripremati.

Ako imate pet minuta

Ako ste jako gladni, a u kući nemate ništa osim smrznutog mljevenog mesa, možete ga nabrzinu odmrznuti u mikrovalnoj pećnici. Uklonite svu ambalažu, položite meso na tanjir i stavite ga u mikrovalnu pećnicu na 50 posto snage između 2 i 3 minute.

Meso okrećite svakih 45 sekundi dok se u potpunosti ne odmrzne. Vanjski dijelovi mesa mogli bi se početi kuhati, zbog čega mljeveno meso upotrijebite odmah nakon odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici.

scroll to top