Sastojci: 2 veća batata, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike tahinija, prstohvat soli, zelena salata, 2 jaja, svježe mljeveni biber.
Priprema:
1. Narežite batat na šnite otprilike debljine tosta. Stavljajte ih u toster po dvije i zagrijte na najvišu temperaturu. Kada su gotove, okrenite i stavite ponovo u toster te ponovite postupak. Postupak ponovite još jednom odnosno dok batat ne poprimi smeđu boju.
2. U zdjeli pomiješajte sok od limuna, tahini, so i dvije kašike vode. Ubacite u smjesu salatu i promiješajte te ostavite sa strane.
3. Na kraju pripremite poširana jaja. Zavrijte vodu u većem loncu. Jaje razbijte u manjoj zdjeli i nježno ga dodajte u vrelu vodu koju ste prethodno promiješali. Jaja kuhajte oko dvije do četiri minute potom ocijedite na papirnatim ručnicima.
4. Na tanjir stavite pečeni batat, dodajte salatu i na kraju poširano jaje te sve začinite svježe mljevenim biberom.