Torta od maka i mljevenog keksa

Sastojci:

200 grama mljevenog maka

300 grama mljevenog keksa

200 grama šećera

100 grama margarina ili maslaca

500 mililitara mlijeka

dvije ravne kašike griza

jedan vanilin šećer

Za glazuru:

100 mililitara slatkog vrhnja

oko 120 grama bijele čokolade

Priprema:

U šerpu stavite mljeveni mak, mlijeko, griz, vanilin i obični šećer. Miješajte smjesu na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine i zgusnu. Nakon toga, skinite šerpu s ringle i dodajte margarin ili maslac. Miješajte dok se ne rastopi.

Smjesi potom dodajte mljeveni keks. Miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Istresite smjesu u kalup. Smjesu je potrebno ravnomjerno rasporediti u kalupu.

U drugoj šerpi rastopite slatko vrhnje za šlag zajedno s bijelom čokoladom. Važno je da ih topite na smanjenoj temepraturi jer glazura ne smije prokuhati. Za glazuru možete koristiti i druge vrste čokolade jer će se odlično slagati uz neutralni okus maka.

Kad se čokolada otopi, glazuru prelijte preko smjese u kalupu oko pola sata na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u frižider na hlađenje. Ovu tortu u frižideru je potrebno hladiti barem tri sata prije posluživanja.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top