Tartar od tune kulinarski je klasik koji može poslužiti kao predjelo ili fini zalogaj uz čašu vina. Ono što vam je potrebno za pripremu (osim tune) je kiselina poput octa, limuna ili limete koja kod pripreme jela poput ribe, školjaka i rakova služi umjesto termičke obrade jer omekšava teksturu.
Svježinu možete izbalansirati dodatkom neutralnog meda ili smeđeg šećera, a dobro će doći i povrće poput tikvica ili mladog luka. Za dodatni „kick“ okusa poslužit će đumbir ili čili papričica, a kako ne bi nedostalo soli i umamija, poslužite se i sojinim umakom.
Sastojci: 400 g svježeg mesa tune, 1 tikvica, 1 cm korijena đumbira, 2 kašike balzamičkog octa, 2 kašike šerija, 1/2 kašičice pirea od rajčice, 2 kašičice sojina umaka, 2 kašičice sjemenki sezama, so, biber.
Priprema:
1. Đumbir što sitnije nasjeckajte pa ga prelijte octom, sojinim umakom, šerijem i pireom od rajčice. Posolite i pobiberite. Dobro izmiješajte.
2. Tunu narežite na kockice pa pomiješajte i prelijte umakom. Kušajte i prema potrebi dodatno začinite prema ukusu. Ako želite, ovdje možete ubaciti i malo meda ili šećera.
3. Tikvicu ogulite i narežite na tanke kriške pa pomiješajte s tunom. Posipajte tostiranim sezamom i poslužite uz tost.