Sve više mlijeka ”teče” na inostrano tržište

Foto: Pixabay

Sektor mljekarstva i u ovoj godini bilježi pozitivna kretanja što potvrđuje podatak da je BiH za šest mjeseci na inostrano tržište plasirala mlijeko i mliječne proizvode u vrijednosti od 54 miliona maraka.

Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period od 2016. do 2018. i prvih šest mjeseci ove godine, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pokazuje da izvoz tih proizvoda u posmatranom periodu bilježi pozitivna kretanja.

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda je sa 67 miliona KM, koliko je iznosila 2016. godine, skočila na 88 miliona KM u prošloj godini. Analiza pokazuje da je vrijednost plasmana tih proizvoda u prošloj godini na inostrano tržište za skoro 13 miliona maraka bila veća od vrijednosti u 2017. godini. 

Međutim, uporedo sa izvozom, u posmatranom periodu povećavao se i uvoz, pa je tako 2016. godine u BiH stiglo mlijeko i mliječni proizvodi u vrijednosti od 133 miliona maraka, dok je lani vrijednost uvoza dostigla 154 miliona KM. Analiza pokazuje da su u prvom polugodištu ove godine u BiH uvezeni mlijeko i mliječni proizvodi ”teški” 87 miliona maraka. 

U izvozu iz godine u godinu prednjače mlijeko i pavlaka, što potvrđuje i statistika prema kojoj su 2016. godine domaći mljekari izvezli mlijeko vrijednosti 45 miliona maraka, dok je vrijednost plasmana tog proizvoda u prošloj godini dostigla 56 miliona maraka.

U prvom polugodištu ove godine izvezeno je mlijeko u vrijednosti od 29 miliona KM. Poređenja radi, BiH je prije tri godine uvezla mlijeko vrijednosti osam miliona maraka, dok je u prvom polugodištu ove godine na domaće trpeze stiglo mlijeko ”teško” 17 miliona KM. 

Analiza je pokazala da je proizvodnja sirovog mlijeka stabilna te da u protekle tri godine iznosi oko 700 miliona litara. Od ukupne količine, u RS se proizvede 46 odsto, 54 odsto u FBiH i svega jedan odsto u Brčko distriktu.

Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH najznačajniji partneri BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda su Evropska unija i zemlje CEFTA. Navode da se oko 87 odsto mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH plasira u zemlje CEFTA.

Zanimljivo je da upravo toliko mlijeka i mliječnih prerađevina stiže na domaće tržište iz EU.

(Agroportal.ba)

scroll to top