Sastojci: 300 g graška, so, biber, maslinovo ulje, 1 glavica luka, 1 čehno bijelog luka, 1 mrkva, 1 celer, povrtni temeljac, kiselo vrhnje, prepečene kockice hljeba.
Priprema:
1. Zagrijte šerpu, dodajte maslinovo ulje i narezan luk. Dodajte naribanu mrkvu i nasjeckan celer pa dinstajte nekoliko minuta i pri kraju dodajte nasjeckani bijeli luk da ne bi izgorio.
2. Dodajte vodu i temeljac (ukupno 800 ml) te ubacite grašak. Promiješajte i pustite da uzavre. Potom smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta. Začinite solju i biberom i maknite s vatre.
3. Pričekajte da se supa malo ohladi pa je izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Uspite u tanjire, ddajte po želji kiselo vrhnje ili prepržene kockice hljeba.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)