Sultan lokum

Sastojci: 180 g putera, 8 kašika brašna, 650 ml mlijeka, 10 kašika šećera, 1 vanilin šećer.

Fil: Po ukusu mljeveni i sjeckani orasi, lješnici, pistacije, malo cimeta.

Još: Kokosovo brašno.

Priprema:

1. U šerpi otopiti puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati cijelo vrijeme, 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri.

2. Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi (ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu.

3. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova, uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti.

4. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top