Stubaste jabuke – hit među voćkama

Stubaste jabuke su omiljene i popularne iz više razloga, ali prvenstveno jer su dekorativne i zauzimaju malo prostora. Idealne su za sadnju u hobističkim voćnjacima i okućnicama, te na vikendicama.

Stubaste jabuke imaju vitku i usku krošnju, bez sekundarnih grana. Dugo stablo oko kojeg se nalazi cvat i plodovi dalje sadnicama poseban izgled. Zbog osvijetljenosti krošnje plodovi su uvijek intenzivnije obojani u odnosu na druge voćne vrste. Odrasle voćke narastu do tri metra i pogodne su za berbu plodova sa zemlje, bez upotrebe ljestava.

Za uspješan uzgoj i zadovoljavajući prinos potrebno je odabrati prave sorte. Prilikom izbora treba voditi računa da je jabuka stranooplodna voćna vrsta i da se pored osnovne sorte moraju posaditi i oprašivači.

Najkrupnije plodove ima sorta Rumeno vreteno, koja sazrijeva krajem augusta i početkom septembra. Svake godine rađa obilno, ali nikad ne prerodi, jer sorta sama regulira optimalno opterećenje opadanjem plodova. Slatko-kiselog je okusa. Jednako zastupljena je i sorta Đerdan, koja sazrijeva sredinom rujna. Plodovi su srednje krupnoće, žute boje i veoma atraktivnog oblika.

Prilikom sadnje, sadnice se ne prikraćuju, a sade se na razmaku pola metra voćka od voćke, koliko iznosi i međuredni razmak. U drugoj i narednim godinama stubaste jabuke počinju rađati, a od pete godine rod se ustali na 10 do 15 kilograma plodova po stablu. Stubaste jabuke se minimalno orezuju, rezidba se svodi samo na prorjeđivanje cvjetnih pupoljaka.

scroll to top