Sastojci za tijesto: 500 g brašna, 200 ml mlijeka, 20 g svježeg kvasca, 100 g margarina, 1 kašikica šećera, kašičice soli, 2 jaja.
Za fil: 200 g sitnog slanog sira, 200 g milerama.
Priprema:
1. Kvasac stavimo u mlako mlijeko s jednom kašičicom šećera i ostavimo ga da naraste. Kada kvasac naraste, zamijesimo tijesto koje ćemo ostaviti na sobnoj temperaturi da i ono naraste.
2. Nadošlo tijesto premijesimo te podijelimo na dva jednaka dijela. Jedan po jedan dio razvaljamo u pravougaonik. Polovicu (širu stranu) prvog pravougaonika premažemo slanim sirom, a polovinu drugog mileralom.
3. Valjamo oba komada u štrudlu, a zatim ih stavimo jednu pored druge kako bismo ispleli pletenicu. Pletenicu stavimo u pleh, premažemo umućenim bjelancetom s malo soli.
4. Pletenicu ostaviti dok se rerna ne ugrije na 250 stepeni.
Po želji štrudlu možete posuti susamom, kimom ili origanom.
Ubaciti štrudlu u zagrijanu rernu i nakon pet minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Peći 30-45 minuta dok ne porumeni.
5. Nakon što se ispekla, štrudlu siječemo suprotno od smijera kojim je umotana, odnosno ukoso i ostavimo da se ohladi.
(Izvor: Kuharica)