Kikiriki ima više proteina od bilo kojeg drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti.
Dugo se vodila polemika da li je i koliko zdrava namirnica kikiriki, dok nisu ustanovljene sve njegove blagodeti na zdravlje. Kikiriki možete da jedete sirov, kao namaz ili kao sastavni dio brojnih salata i jela, a benefiti su veliki, budući da je bogat vlaknima, vitaminima, hranljivim materijama i antioksidantima.
Jedna korisnica podijelila je svoje iskustvo, kao i to šta donosi vašem organizmu ako svakodnevno jedete kikriki:
1. Snižava nivo holesterola
Iako je kikiriki bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i puter od kikirikija pomažu snižavanju holesterola i triglicerida.
2. Kontroliše nivo šećera u krvi
Jedno istraživanje ukazuje na to da doručak na bazi kikirikija može da pomogne pri kontroli šećera u krvi kroz dan, pa čak i ako ste pojeli ručak pun ugljenih hidrata.
3. Sadrži dobre masti i pomaže kod mršavljenja
Iako ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na povećanje kilograma. Konzumiranje ove mahunarke može da pomogne u održavanju vitalnosti i sprječavanju gojaznosti, ali i gubitku viška kilograma pod uslovom da ga jedete sa minimalnom količinom soli ili neslan.
4. Poboljšava memoriju
Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža mnogo dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i memorijskih sposobnosti.
5. Potpomaže probavu
Kikiriki takođe sadrži vlakna, koja su korisna za nesmetano funkcionisanje crijeva i probavu.
Naravno, kao i sve ostale namirnice, ni sa kikirikijem ne treba pretjerivati, jer najbolje je kad se konzumira umjereno.
Takođe, bitno je da naglasimo da jedna grupa ljudi ne smije da konzumira ovu namirnicu, a to su oni kod kojih ona izaziva alergije. Zbog svog alergenog dejstva, kikiriki nije preporučljivo davati maloj djeci.
(Izvor: Nezavisne novine)